A fül-orr-gégészeti rendelések az egyik legtöbbet igénybe vett ellátási területhez tartoznak. Az endoszkópos vizsgálat során élő képet kapunk az orrjáratokról, orrkagylókról, az orrgaratról, a gégéről, valamint az esetleges elváltozásokról is.

    A fül-orr-gégészeti vizsgálatokon rutinszerűen a szájüreg, garat és gége, az orr, a fül, a nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók vizsgálatára kerül sor. A hagyományos vizsgálómódszerek mellett ma már mind a merev, mind a flexibilis endoszkópia is rutin eljárásnak számít, egyre nagyobb teret hódít magának. Az endoszkóp nem csak vizsgálat során, de különböző műtétek során is széles körben alkalmazott eszköz. Ide tartozik a FESS (endoszkópos orrmelléküreg műtét), az orron keresztül történő agyalapi sebészet, de az endoszkópos fülsebészet is. Az eszköz széles körben való elterjedésének eredményeképpen, ma már egyre modernebb, vékony fiberoszkópok érhetőek el a piacon, mind pedig Rendelőnkben.

     

    Mi történik a vizsgálat közben?

     

    Először ijesztőnek tűnhet, de a vizsgálat alatt csupán egy vékony, fényforrással és kamerával ellátott hajlítható végű eszköz kerül felvezetésre az orrjáratba. A beavatkozást érzéstelentő spray alkalmazása teszi méginkább elviselhetővé. Esetleges lidocain érzékenységről mindenképp számoljon be a vizsgálatot végző orvosnak.

     

    Mit is vizsgálunk pontosan?

     

    A valóságban az orr egy nagyobb, és fontosabb struktúra, mint ahogy azt először gondolnánk. Nagyvonalakban három, vastag nyálkahártyával borított orrkagyló (alsó, középső és felső) és a közöttük lévő orrjáratok alkotják. Normális esetben a körülötte lévő struktúrákkal jól kommunikál. A két orrüreget az orrsövény választja el egymástól. Oldalról-felülről határos a szemüreggel, valamint az agykoponya elülső harmadával. Az orrüreg alsó határát az első kétharmadban a kemény szájpad, a hátulsó harmadban a lágy szájpad adja. Hátsó határában az orrüreg az orrgaratba megy át.
    Az orrüreg felszínét ún. csillószőrös hengerhám borítja. Ez a speciális hám a csillószőrök mozgása által a bekerülő polleneket és kórokozókat kifelé mozgatja. Ezen idegen anyagok megkötésében az orrváladék is fontos szerepet játszik. Így elmondható, hogy a szagláson és a belélegzett levegő felmelegítésén túl az orr számos fontos funkciót tölt be. Ez a speciális hám beterjed a melléküregekbe, melyek felszínét vékony rétegben fedi. Az előbb említett pollen és kórokozó megkötés által orrunk fontos szerepet játszik az immunrendszerünk működésében is.

     

    A könnymirigyen kívül ide nyílik mindhárom pár orrmelléküreg (az arcüreg, a homloküreg és az ékcsonti üreg), valamint a rostasejtek is. A rostasejtek az orr felső részében foglalnak helyet, és számos tünet hátterében állhatnak. Dúzzanatuk szaglásvesztést eredményezhet, nem megfelelő vérellátásuk, vagy gyulladásuk pedig váladékcsorgást eredményezhet a garat felé, mely irritációt okoz. A rostasejteken kívül a melléküregek szellőzése is rendkívül fontos, hiszen ennek hiányában váladékpangás és következetes felülfertőződés jöhet létre.

    Ahogy az orrüreget elhagyjuk, az orrgaratba jutunk. Ide nyílik az Eustach-féle fülkürt, amely a középfület köti össze az orrgarattal. Funkciója a megfelelő szellőzés és nyomáskiegyenlítés. Nem megfelelő működése visszatérő középfülgyulladást okozhat, melynek következtében dobhártya-perforáció is létrejöhet. A fülkürt nyílását nyirokszövet veszi körül. Az orrgarat fontos struktúrája még az orrmandula, amely a garatmandulával, a fülkürtöt körülvevő nyirokszövettel és a nyelvgyöki mandulával a Waldeyer-féle gyűrűt alkotja. Ez a struktúra szintén az immunvédekezésben játszik szerepet.

    A szájgarat elülső határát a lágyszájpadról lenyúló uvula, oldalt a 2-2 garatív – melyek között a garatmandula fészkel -, alul pedig a nyelv adja. A szájgarat vizsgálata hagyományos fül-orr-gégészeti eszközökkel történik.

    A szájgarat után az algarat és a gége következik. Az algarat a nyelvcsonttól a nyelőcső bemenetéig tart és a nyelésben játszik fontos szerepet. Ennek megfelelően a nyelési panaszok hátterében sokszor valamilyen algarati folyamat áll.

    A gége egy porcos vázból, szalagokból, izmokból, kötőszövetes lemezekből és nyálkahártyából álló üreges szerv. Anatómiailag a gégefedő porc – másnéven az epiglottis -csúcsától a gyűrűporc aljáig tart. Az epiglottisnak köszönhető, hogy a lenyelt falat jó irányba, a nyelőcső felé megy tovább. A gége a hangképzésen kívül a levegő továbbításában játszik fontos szerepet. A gégét vizsgálhatjuk hagyományos módon, azaz a szájüregen keresztül, gégetükör segítségével, vagy orron keresztül flexibilis endoszkóppal. A gége vizsgálata során fontos megítélni a gége főbb képleteinek, a hangszalagoknak az állapotát és mozgásait.

     

    Mikor lehet szükség az endoszkópiára?

     

    Endoszkópos vizsgálatra számos esetben szükség lehet. A vizsgálat során látott kép, hozzásegít a különböző elváltozások helyes megítéléséhez. Néhány példa, hogy mikor is lehet szükség a vizsgálatra:

     

    • Gyakori orrvérzés
    • Visszatérő gyulladásos panaszok
    • Allergia
    • Nem múló orrfolyás, váladékcsorgás
    • Nehézlégzés
    • Teltség vagy orrdugulás érzés
    • Arcüregi folyamatok
    • Gombócérzés a torokban
    • Rekedtség
    • Horkolás
    • Fej-nyaki daganatok

     

    A beavatkozás végig monitoron figyelhető, és a látott kép videón rögzíthető, általa a vizsgáló orvos azonnali információhoz jut. A vizsgálat egyetlen mellékhatása csupán a vele járó enyhe kellemetlen érzés, melyet a már említett érzéstelentő spray használata még tovább csökkent. Az érzéstelenítő segítségével az endoszkópia erős garatreflex esetén is könnyen kivitelezhető.

     

    A fül-orr gégészeti vizsgálat során végzett endoszkópia elsősorban diagnosztikus, és nem pedig kuratív beavatkozás. A vizsgálatot követő helyes terápiás döntések meghozatalához szükséges. Klinikánkon egy Storz C-mac 8403 zx videó felvételre alkalmas fiberoszkóppal dolgozunk. A precízen és gyorsan használható eszköz lehetővé teszi az orr vagy a gége átható vizsgálatát, esetleges elváltozásainak könnyű megítélését.

    Az előbbiekben felsorolt példák is jól szemléltetik, hogy számos esetben felmerülhet az endoszkópia szükségessége. A vizsgálatot minél előbb érdemes elvégezni, hiszen az egyszerű problémáktól kezdve, súlyos, daganatos megbetegedés is állhat a panaszok hátterében, melyekre jobb, ha mihamarabb fény derül. A vizsgálat képe rögzíthető és tárolható, így nagy anamnesztikus értékkel is bír, későbbi vizsgálatoknál jó összehasonlítási alapként szolgálhat.

     

    Rendelőnkbe kedves pácienseinket időpontra várjuk, ami előtt 15 perccel érdemes megérkezni. Adategyeztetés után a rendelőbe szólítás között előfordulhat kis várakozási idő. A rendelőben ismételt adategyeztetés után a panaszok és kérdések tisztázása történik. Érzéstelenítő spray használata után megkezdődik a beavatkozás. A kapott kép alapján további kezelési döntések, illetve kezelési lépések történhetnek. Kérjük, felmerülő kérdéseit nyugodtan tegye fel a vizsgálatot végző Kollégánknak.

     

    Rendelőnkben Dr. Koszti Csaba és Dr. Lombos Judit végzi a fül-orr-gégészeti vizsgálatokat. Kollégáink több éves klinikai tapasztalattal rendelkeznek, munkájukat precízen végzik. Tapasztalatuknak és rutinjuknak köszöthetően a beavatkozás kellemetlenségei még tovább minimalizálódnak.