A fertőzésekkel kapcsolatban számos ténnyel és tévhittel találkozhatunk, hiszen rengeteg információ elérhető az interneten. A cikkek valós szakmai tartalmát megítélni laikusként azonban nagyon nehéz.

    Ha súlyosabb fertőzés tüneteit észleljük, ne diagnosztizáljuk magunkat, keressünk fel inkább egy szakorvost, aki segít eligazodni a számtalan lehetséges vizsgálat között, és iránymutatást nyújt a kivizsgálás menetét illetően.

    Elsősorban azonban törekedjünk a fertőzések megelőzésére!

     

    Szeretnénk kiemelni és megcáfolni 5 gyakori tévhitet, ami fertőzésekkel kapcsolatban fel szokott merülni:

     

    1. Láz=infekció, fertőzés=láz

     

    Ez az állítás több szempontból sem állja meg a helyét. Nagyon sok egyéb betegség is okozthat lázat a fertőző betegségeken kívül, például: immunológiai betegségek, tumorok, gyógyszerek, reumatológiai kórképek.
    A másik oldalról megközelítve a láztalanság nem zárja ki infekció jelenlétét, elég ha csak a közelmúltban lezajlott COVID19 fertőzésekre gondolunk, milyen sokszínű és széles skálájú tünetekkel járt ugyanazon fertőzés. Illetve vannak olyan fertőző  betegségek, melyek átlában nem járnak lázzal például: Lyme-kór, nem komplikált húgyúti fertőzések, nátha, májgyulladás.

     

    1. A lázat minden esetben csillapítani kell 

     

    Ez a tévhit az utóbbi időben több alkalommal számos átfogó tanulmány által megcáfolásra került. A  legújabb magyar és nemzetközi ajánlások szerint a lázat nem kell csillapítani, csak lehet és ajánlott, ha a beteg közérzete rossz, vagy fájdalma van. Mindegy, hány fokot mutat a hőmérő, nincs olyan testhőmérséklet, aminél kötelező jelleggel lázcsillapítót kell adni!
    Amire nagyon kell figyelni, az a fokozott folyadékigény, ami miatt sokszor kisebb mennyiségű folyadék fogyasztása javasolt. Figyeljünk a kiszáradás jeleire: száraz ajak, lepedékes nyelv, aláárkolt szemek, kevesebb vizelet, csecsemőknél a besüppedt kutacs.

     

     

    1. Az étrendkiegészítők, vitaminok erősítik az immunrendszert, a fertőzések így megelőzhetők

     

    Ezen készítmények hatásosságában a mai napig nem látunk tisztán, ugyanis nem készültek róluk nagy összehasonlító, független tanulmányok.
    Az egész immunrendszer egy nagyon bonyolult rendszer.  Nincs egy egyszerű molekula, amit ha beveszünk, attól biztosan jobban fog működni. Ami a rendszerben nem hiányzik, azt hiába pótoljuk, ami nincs, azt kellene, de általában azt meghatározni, mi is hiányzik a rendszerből, nem lehetséges vagy nagyon nehéz.

    Amivel biztosan tudunk javítani immunrendszerünkön:

    • az igazi immunerősítők az OLTÁSOK, amivel a fertőzések igazából megelőzhetők
    • ártalmak kerülése: alkohol, drog, cigaretta, gyógyszerek
    • mentális és testi egészségünk fenntartása.

     

    1. Az influenza oltástól beteg lettem

     

    “Tavaly először beoltattam magam, aztán az oltás miatt olyan beteg lettem, mint még soha, korábban pedig soha nem voltam influenzás” –ki ne találkozott volna olyan emberrel, aki hasonló kijelentéseket hangoztat, miért nem szeretné beoltatni magát. Ilyen hatás csak olyan oltásoknál fordulhat esetleg elő, melyek élő, gyengített vírust tartalmaznak. Ezen oltások alapelve, hogy a gyengített kórokozók a beadás után a szervezetben elszaporodva a természetes fertőzésnek megfelelő immunválaszt váltanak ki úgy, hogy közben vagy tünetmentes az oltott személy, vagy enyhe tünetei vannak.

    Hazánkban azonban felnőttek oltására nem használnak élő gyengített vírust tartalmazó influenza oltást, tehát az influenza elleni védőoltástól 100%, hogy nem lesz beteg senki. Ilyen esetekben arról van szó, hogy már az oltás pillanatában lappangott egy betegség, amelynek tünetei pont az oltás után jelentkeztek.

     

     

    1. Gyakori vizelési inger = felfázás

     

    Amennyiben valakinél gyakori vizelési inger jelentkezik,mindenkinek a felfázás jut az eszébe. Ez igaz is általában, amikor az inger vizelés közbeni fájdalommal, esetleg véres vizelettel társul. Azonban számos más betegség is okozhat vizelési ingert, mint például a cukorbetegség, prosztata megnagyobbodás, méh mióma, és akár szorongás is, de lehet gyógyszer mellékhatás is.
    A betegség fertőző eredetét igazolni egy egyszerű általános vizelet vizsgálattal és vizelettenyésztéssel lehetséges. Amennyiben ez nem igazolódik, komolyabb kivizsgálás szükséges a tünetek és a páciens egyéni anamnézisének figyelembe vételével.

    Amennyiben úgy érzi, hogy tünetei szerteágazóak és segítségre lenne szüksége, úgy számos laborvizsgálatunk és laborcsomagunk közül választhat, melyek mellé elérhetőek szakorvosi rendeléseink is.

    Abban az esetben is várjuk pácienseinket, ha már többféle vizsgálaton részt vettek, de nincs, aki koordinálja a kivizsgálásukat. Orvosaink szívesen segítenek a leletek értelmezésében, iránymutatást nyújtanak a további teendőket illetően.

     

    A Doktor Plusz Magánegészségügyi Központban tapasztalt, megértő munkatársaink, barátságos, jól felszerelt rendelőnkben várják Önöket!

    Weboldalunkon egyszerűen, online is foglalhat időpontot. Telefonon vagy e-mailen történő időpontfoglalás esetén kollégáink készséggel segítenek Önnek a felmerülő kérdéseivel kapcsolatban. Látogasson el hozzánk!