Gyermek vérvétel

Kinek ajánlott ez a vizsgálati csomag?

Rendelőnk barátságos, hangulatos környezettel várja a legkisebbeket is újszülött kortól. Vérvételes kollégánk nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, kedves, mosolygós személyiség, aki ezzel is oldja a gyermekekben lévő szorongást.

A vizsgálati csomag tartalma

Vizelet, széklet -és vérvizsgálatot végzünk.

Fontos tudnivalók a gyermek vérvételről

A vizsgálat elvégzésének időpontja reggel 7.00 és 10.00 óra között lehetséges. 

A gyermek vérvételre időpontfoglalás szükséges, melyre időpont munkanapokon a 06/22-999-555-ös telefonszámon kérhető.
Amennyiben nem tudjuk fogadni hívását, igyekszünk rövid időn belül visszahívni.

Bizonyos gyermek vérvételi vizsgálathoz éhgyomor szükséges, de például allergia, ételintolerancia vizsgálatok esetén megengedett az étkezés. Ezekről előzetesen recepciós kollégáink tájékoztatják Önt.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Az alábbi tippek és tanácsok segítenek abban, hogy a gyermekek vérvétele zökkenőmentesen és minél kevésbé megterhelően történjen:

  1. Előzetes beszélgetés: Játékosan magyarázzuk el gyermekünknek a vérvétel folyamatát, még mielőtt elindulnánk a vizsgálatra. A szülő pozitív hozzáállása és támogatása kulcsfontosságú, mivel a gyermek érzékeli, ha aggódunk, ami növelheti a feszültségét.
  2. Őszinteség: Mondjuk el nyugodtan a gyermeknek, hogy a vérvétel egy kis fájdalommal járhat, de ez csupán rövid ideig tart, és gyorsan elmúlik.
  3. Megfelelő hidratálás: Fontos, hogy ha a gyermeknek éhgyomorra kell érkezni akkor is igyon bőven folyadékot (víz vagy cukormentes tea), mivel ez megkönnyíti a gyermek vérvételt.
  4. A vérvétel után: A mintavételt követően tartsuk nyújtva a gyermek karját, és a szúrás helyét 3-5 percig nyomjuk egy steril vattalappal. Ha ez nem történik meg, kisebb bevérzés (hematoma) alakulhat ki, ami néhány nap alatt magától gyógyul.
  5. Jutalom: A gyermekek a vérvétel után kisebb jutalmat kapnak, hiszen a gyermekek gyakran feszültségként élhetik meg a sokszor még  felnőttek számára is stresszes vérvételt. Egy kis figyelmesség és figyelemelterelés segít enyhíteni az esetleges feszültséget.

Ezek a lépések segíthetnek abban, hogy a gyermek számára a vérvétel pozitív tapasztalat legyen, csökkentve ezzel a gyermek vérvétel előtti szorongást.