Lisztérzékenység (cöliákia) csomag

Kinek ajánlott ez a vizsgálati csomag?

Lisztérzékenység vizsgálatunk azoknak készült, akik arra gyanakodnak, hogy a gluténfogyasztás okozhatja panaszaikat. A cöliakia nem csupán egy „ételallergia”, hanem egy komplex autoimmun betegség, amit az étkezéssel bevitt gabonafélék (búza, rozs, árpa és zab) glutén nevű anyaga idéz elő.

Cöliákia esetén a glutén bevitele gyulladást és a vékonybél nyálkahártyájának károsodását idézi elő. A cöliákia számos, könnyen  összetéveszthető tünettel járhat, többek között hasmenéssel, haspuffadással, és egyéb felszívódási zavarokkal. Ezenfelül olyan problémák is utalhatnak a betegségre, mint a vashiányos vérszegénység, a korai csontritkulás, egyéb autoimmun betegségekkel való társulás, valamint a férfiak és nők meddősége, ismétlődő vetélések, neurológiai és bőrproblémák is. Fontos tudni, hogy a cöliákia bármely életkorban kialakulhat.

Gluténérzékenység vizsgálatunk segítségével azokat a specifikus ellenanyagokat tudjuk kimutatni, melyek a glutén iránti érzékenységre utalnak, ezzel megkönnyítve a diagnózist és az azt követő életmódbeli változtatásokat. 

A vizsgálat előtt fontos, hogy glutént tartalmazó étkezést folytasson és ne térjen át gluténmentes diétára, mert ez tévesen negatív leletet eredményezhet.

A vizsgálati csomag tartalma

Transzglutamináz IgA és IgG

Fontos tudnivalók a gluténérzékenység vizsgálatról

A lisztérzékenység vizsgálat előtt glutént tartalmazó étkezést szükséges folytatni. A gluténmentes diéta tévesen negatív leletet eredményezhet.

A vizsgálathoz NEM szükséges éhgyomor!

A lisztérzékenység vizsgálat elvégzésének időpontja reggel 7.00 és 10.00 óra között lehetséges. 

A laborvizsgálatokra időpontfoglalás szükséges, mely munkanapokon 06/22-999-555-ös telefonszámon recepciónkon lehetséges vagy online az Időpontfoglalás gombra kattintva foglalható időpont. Kérjük amennyiben online foglal időpontot a megjegyzés rovatba tüntesse fel milyen laborvizsgálatot szeretne igénybe venni. Amennyiben nem tudjuk fogadni hívását, igyekszünk rövid időn belül visszahívni.

A laboreredmény 7-9 nap alatt készül el, melyet e-mailben továbbítunk pácienseink felé.

Hogyan készüljön a gluténérzékenység vizsgálatra?

Az alábbi szempontok figyelembevételével biztosíthatja, hogy gluténérzékenység vizsgálat a lehető leghatékonyabb és legbiztonságosabb módon történjen:

  • Hidratálás: Fontos, hogy a vizsgálat előtt legalább fél liter szénsavmentes vizet fogyasszon, hogy megfelelően hidratált legyen.
  • Glutén fogyasztása: A vérvizsgálat előtt glutént tartalmazó étkezést szükséges folytatni. A gluténmentes diéta tévesen negatív leletet eredményezhet.
  • NEM éhgyomri vizsgálat: Az lisztérzékenység vizsgálat NEM éhgyomorra történik. A vizsgálat előtt étkezhet és gyógyszereit is nyugodtan beveheti.
  • Stimulánsok kerülése: Ne fogyasszon kávét, teát, alkoholt, és kerülje a rágógumizást és dohányzást a lisztérzékenység vizsgálat előtt.
  • Gyógyszerbevitel: Több gyógyszer is befolyásolhatja az anyagcserét, így ajánlatos a gyógyszereket csak a vérvétel után bevenni. Kérjük, ezt beszélje meg előzetesen kezelőorvosával. A szívbetegségben szenvedők a szokásos gyógyszereiket egy pohár vízzel bevehetik, ha kezelőorvosuk másként nem rendelkezett.
  • Fizikai terhelés kerülése: A szélsőséges fizikai terhelés torzíthatja bizonyos vizsgálatok eredményeit, így ezeket kerülni kell a vérvétel előtt.
  • Biztonság: Ha rosszul szokott lenni vérvételkor vagy allergiás a fertőtlenítőszerekre, tájékoztassa erről a személyzetet még a vérvétel előtt. A vért fekvő helyzetben is le lehet venni, csökkentve az ájulás és az ezzel járó esetleges sérülés kockázatát.
  • A vérvétel után: A mintavételt követően karját tartsa kinyújtva,  és 3-5 percig nyomja a szúrás helyét egy steril vattalappal. Amennyiben ez nem történik meg, bevérzés (haematoma) keletkezhet. Ha a vérvétel helye fáj, vagy hajlamos a véraláfutásra, az óvatos jegelés jót tehet. Ez néhány nap elteltével magától gyógyul. Kérjük jelezze, ha vérhígítót szed, ebben az esetben tovább kell nyomni a szúrás helyét.
  • Pihenés és táplálkozás: Ne végezzen nehéz fizikai munkát és ne sportoljon a vérvétel után. Fontos, hogy igyon és egyen valamit, különösen, ha hajlamos az ájulásra.

Árak

Lisztérzékenység csomag

16.800 Ft