Aneszteziológia

Rendelési idő: szerda 16:30-18:00

Mivel foglalkozik az aneszteziológia?

Az aneszteziológus (altatóorvos) a műtét alatti érzéstelenítéssel/ fájdalomcsillapítással foglalkozik, melyet altatással vagy regionálisan idegek blokkolásával hozhatunk létre. Az aneszteziológus felelős a műtét alatt a páciens jóllétéért és biztonságáért, megtervezi a műtét alatti és utáni fájdalomcsillapítás módját. Részletes felvilágosítást nyújt a műtét menetéről, az altatás lehetséges szövődményeiről.

A vizsgálatot végző aneszteziológus szakorvos nem feltétlenül egyezik meg a műtét során anesztéziát nyújtó orvossal. Az aneszteziológiai vizsgálat nem terjed ki az altatás elvégzésére.

Milyen panaszok esetén forduljon aneszteziológushoz?

Amennyiben Ön vagy gyermeke műtétre vár, és a műtét jellegéből adódóan azt helyi érzéstelenítésben nem lehet elvégezni.
Amennyiben széleskörű tájékoztatást szeretne az altatás/érzéstelenítés menetéről, a beavatkozás szervezetre gyakorolt hatásairól.


Felhívjuk Pácienseink figyelmét, hogy az altatóorvosi vizsgálatot a műtét időpontja előtt 2 héten belül szükséges elvégezni.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az aneszteziológus első lépésként átnézi a páciens korábbi egészségügyi dokumentumait és a jelenleg szedett gyógyszereket, hogy teljes képet kapjon az egészségi állapotáról. Ezután általános fizikális vizsgálatot végez, beleértve a nyaki mozgathatóság és a száj-garat területének áttekintését, ami kulcsfontosságú az légútbiztosítás megtervezése során.

A vérnyomás- és véroxigénszint mérése, valamint EKG készítése szükségesek ahhoz, hogy az aneszteziológus felelősségteljesen fel tudja mérni a páciens általános állapotát, ami fontos az anesztézia tervezése során.

Ezen alapvizsgálatok eredményei alapján az aneszteziológus dönthet további, kiegészítő vizsgálatok szükségességéről, valamint egyes gyógyszerek használatának esetleges módosításáról. A vizsgálatok után az aneszteziológus megbecsüli az anesztézia kockázatát, és az eredmények alapján tesz javaslatot a legmegfelelőbb érzéstelenítési módra. Ebben a szakaszban lehetőség van minden felmerülő kérdés megvitatására.

Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálatot végző aneszteziológus nem feltétlenül azonos a műtét során anesztéziát nyújtó orvossal. Az aneszteziológiai vizsgálat nem terjed ki az altatás elvégzésére; célja a műtét előtti állapot felmérése és az anesztézia megtervezése.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Kérjük, vegye figyelembe az aneszteziológushoz történő időpontkérésnél, hogy az altatóorvosi vizsgálatot a műtét időpontja előtti 2 héten belül szükséges elvégezni!

Kérjük hozza magával:

  • a sebész (operáló orvos) által elrendelt műtétet igazoló dokumentumot,
  • rendszeresen szedett gyógyszereinek és gyógyszerérzékenységeinek pontos listáját,
  • korábbi kórházi kezeléseiről szóló dokumentumokat (kardiológia, pulmonológia, intenzív osztály, nephrológia, neurológia, haematológia, onkológia), és amennyiben rendszeresen jár gondozásra, a legutolsó kontroll vizsgálati leletet,
  • korábbi altatás során fellépő szövődményeket igazoló dokumentumokat (pl. nehéz légút, PDPH stb.),
  • műtét előtti laborvizsgálat eredményét (2 héten belüli),
  • friss vércsoport eredményt (3 hónapnál nem régebbi, várandósság esetén 2 héten belüli),
  • gyermekek esetén: egészségügyi kiskönyvet (születési mód, születési súly,) neonatalis/ perinatalis intenzív osztályos kezelés esetén a zárójelentéseket,
  • gyermekgyógyászati szakvéleményt altatáshoz (1 hétnél nem régebbi).

Kérjük amennyiben elérhetők papír alapon a leletek, mindenképpen hozza el olyan formában is (sajnos az EESZT-ben nem minden lelet látszik, fontos információk maradhatnak le így). Bármely szakterület által kiállított korábbi dokumentumokat hozza el, a doktornő kiválasztja majd a számára érdekeseket.

Nagy segítség számunkra, ha a leletek lefűzve időrendben vannak, hiszen ebben az esetben  a dokumentáció áttekintése sokkal kevesebb időbe telik.

Szakembereink

Dr. Fáncsik Éva

Aneszteziológia

Árak

Aneszteziológiai szakvizsgálat

20.000 Ft

Aneszteziológiai kontroll vizsgálat

16.000 Ft

Aneszteziológiai szakvizsgálat Sanitas kedvezménnyel

17.100 Ft