Alvásdiagnosztika

Rendelési idő: hétfő 17:30-18:30, csütörtök 17:30-18:30

Az alvás során testünk pihen és regenerálódik, ezért az alvászavarok hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, mint például szív- és érrendszeri betegségek, depresszió és krónikus fáradtság. Az alvásdiagnosztika célja, hogy a legmodernebb módszerekkel és eszközökkel feltárjuk az alvászavarok okait és személyre szabott kezelési tervet készítsünk, jelentősen javítva a páciensek életminőségét.

Mivel foglalkozik az alvásdiagnosztika?

Az alvásdiagnosztika, mint az alvásmedicina egy új és dinamikusan fejlődő ága, az alvás során végbemenő élettani folyamatok és a különféle alvászavarok által okozott kóros állapotok átfogó vizsgálatára koncentrál. Az alvásdiagnosztika multidiszciplináris területe ötvözi a neurológia, belgyógyászat, pulmonológia, fül-orr-gégészet és pszichiátria alvással kapcsolatos ismereteit, széleskörű és átfogó megközelítést biztosítva ezzel az alvászavarok diagnosztizálásához és kezeléséhez.

A nem megfelelően strukturált alvás során létrejövő kórélettani változások figyelemmel kísérése kulcsfontosságú, mivel ezek a változások kóros folyamatokat indíthatnak be. Ha ezek a folyamatok tartósan fennállnak, akkor komoly szív- érrendszeri betegségek, mint a magas vérnyomás, szívroham vagy stroke kialakulásához vezethetnek.

Alvásdiagnosztika szakrendelés
Alvásdiagnosztika

Milyen panaszok esetén forduljon szomnológushoz?

Ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja, több mint 30 napja, érdemes alvásdiagnosztikai vizsgálatot végeztetni:

  • Horkolás: Amennyiben az Ön horkolása zavarja a környezetét vagy esetleg Ön is észleli, hogy ez befolyásolja alvásának minőségét.
  • Krónikus fáradtság és nappali álmosság: Ha rendszeresen küzd a nappali álmossággal, ami megnehezíti, akadályozza a mindennapi tevékenységek elvégzését.
  • Feszültség, idegesség, türelmetlenség: Az alváshiány okozta pszichológiai tünetek, amelyek negatívan befolyásolják az életminőséget.
  • Elalvási nehézségek és gyakori ébredések: Ha nehezen alszik el, vagy az éjszaka folyamán többször is felébred, esetleg túl korán ébred.
  • Légzéskimaradás: Ha észlelték Önnél, hogy alvás közben időnként kimarad a légzése.
  • Diagnosztizált alvászavarok: Amennyiben korábban már diagnosztizálták alvási apnoe-val vagy insomniával.
  • Koncentrációzavar és munkahatékonyság csökkenése: Ha úgy érzi, hogy nem tud kellőképpen koncentrálni a nappali tevékenységeire, és ez hatással van a munkájára.
  • Szokatlan viselkedés alvás közben: Ha alvás közben szokatlan dolgokat csinál, például beszél, sír, sétál, amelyekről másnap nincs emléke.
  • Megmagyarázhatatlan nappali elalvás: Ha olyan helyzetekben alszik el nappal, amikor ez szokatlan, például nagy érzelmi hatásra, öröm vagy bánat esetén.

Ezen tünetek fennállása esetén fontos, hogy mielőbb alvásdiagnosztikai szakemberhez forduljon, mivel az alvászavarok hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Alvásdiagnosztika

Hogyan zajlik az alvásdiagnosztikai vizsgálat?

A vizsgálat első lépése egy alapos orvosi anamnézis felvétel, amely során részletesen áttekintjük a páciens alvási szokásait és az alvászavar tüneteit. Emellett egy fül-orr-gégészeti szakvizsgálatot is végezünk, hogy kizárjuk az alvásminőséget befolyásoló esetleges anatómiai vagy funkcionális eltéréseket. A vizsgálat során tájékoztatjuk a pácienst az otthoni éjszakai alvásszűrés menetéről is, amely kulcsfontosságú lépés az alvászavarok pontos diagnosztizálásában.

Az otthoni éjszakai alvásszűrés az YH-600B Pro alvásdiagnosztikai poligráfiás eszközzel történik. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy rögzítsük az alvás különböző szakaszait és az alvás során bekövetkező fiziológiai változásokat. Ilyen változások lehetnek például a vér oxigénszintje, pulzusszám, mellkasi és hasi kitérések, a testhelyzet változásai, valamint az orrszondán keresztül mért légzésgörbe. Ezek az alvásdiagnosztikai adatok fontos információkkal szolgálnak az alvási apnoe és más alvászavarok diagnosztizálásához.

Alvásdiagnosztika

Az otthoni vizsgálatot követően egy újabb alvásdiagnosztikai konzultáció keretében kerül sor az eredmények kiértékelésére. Ebben a lépésben az alvásdiagnosztikai szakértőnk részletesen átbeszéli a pácienssel az otthoni éjszakai alvásszűrés során nyert adatokat. Ezt követően személyre szabott kezelési tervet dolgozunk ki, amely célja a páciens alvásminőségének javítása és az alvászavarok kezelése.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Kérjük készítsen listát a rendszeresen szedett gyógyszereiről, illetve ha készültek már korábban labor- vagy képalkotó vizsgálatok, akkor azok leleteit hozza magával. Amennyiben elérhetők papír alapon a leletek, mindenképpen hozza el olyan formában is (sajnos az EESZT-ben nem minden lelet látszik, fontos információk maradhatnak le így). Bármely szakterület által kiállított korábbi dokumentumokat hozza el, a doktornő kiválasztja majd a számára érdekeseket.

Nagy segítség számunkra, ha a leletek időrendben lefűzve vannak, hiszen ebben az esetben a dokumentáció áttekintése sokkal kevesebb időbe telik.

Az alvásdiagnosztikai vizsgálat különleges előkészületet nem igényel.

Az alvásminőség javítása hozzájárulhat nappali teljesítményünk növeléséhez, az általános jóérzésünkhöz és a hosszú távú egészségünk megőrzéséhez. Az alvásdiagnosztika így nem csupán az alvászavarok kezelésére szolgál, hanem az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életvitel elérésének is elengedhetetlen eszköze lehet.

Szakembereink

Dr. Lombosi Judit

Fül-orr-gégészet

Alvásdiagnosztika

Árak

Alvásdiagnosztikai konzultáció

33.000 Ft

Alvásvizsgálat szűrés otthonalvással és kontroll vizsgálat

44.000 Ft