Szemészet

Rendelési idő: kedd 17:30-19:30

A szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, amely által a világ nagy részét érzékeljük. A Doktor Plusz szemészeti szakrendelése Ön és családja látásának megőrzésére törekszik, legyen szó rutinvizsgálatról, akut panaszok kezeléséről vagy specifikus szemészeti állapotok felügyeletéről.

Mivel foglalkozik a szemészet?

A szemészet területe magában foglalja a szem és függelékeinek, mint például a szemizmok és a szemüreg, eltéréseinek és betegségeinek kezelését. Orvosaink a látásvizsgálat alkalmával a fénytörési hibák diagnosztizálását és korrekcióját végzik. A szemészeti vizsgálat részét képezi a különböző szembetegségek szűrése, diagnosztizálása és konzervatív, alkalmanként gyógyszeres kezelése.

A leggyakoribb szemészeti betegségek:

 • Szemfelszíni betegségek, mint a szemszárazság, allergiás és bakteriális/vírusos kötőhártya-gyulladás.
 • Szürkehályog (cataracta), zöldhályog (glaucoma).
 • Időskori szemfenéki meszesedés (AMD).
 • Cukorbetegség vagy magas vérnyomás okozta szemfenéki érbetegségek.

Szemész szakorvosaink 6 év feletti gyermekek és felnőttek szemvizsgálatát egyaránt végzik, biztosítva a legkorszerűbb gondozást minden korosztály számára.

Milyen panaszok esetén forduljon szemészhez?

Érdemes szemészeti vizsgálatra jelentkezni, ha a következő panaszokat tapasztalja:

 • Általános szűrővizsgálat, különösen 40 éves kor felett zöldhályog szűrésére.
 • Alkalmassági vizsgálat monitoros munkavégzéshez, jogosítványhoz vagy sportorvosi vizsgálathoz.
 • Hirtelen vagy fokozatos látásromlás.
 • Piros, gyulladt szem.
 • Viszketés és könnyezés.
 • Látótér kiesés.
 • Szürkehályog ellenőrzése.
 • Szemüveg ellenőrzése.
 • Fejfájás, szédülés, kettőslátás.
 • Rendszeresen szemfenékvizsgálat, különösen cukorbetegség és magas vérnyomás esetén.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A szemvizsgálat fájdalommentes.

A vizsgálat során a szemész szakorvos minden esetben először  részletesen megvizsgálja a páciens aktuális látóélességét, majd komputeres dioptriamérés és szaruhártya-görbület mérés segítségével meghatározza az esetleges fénytörési hibákat (rövidlátás, távollátás, astigmia).

A szemészeti vizsgálat úgynevezett réslámpás, biomikroszkópos vizsgálattal folytatódik, amely segítségével nagyító alatt látjuk a szemgolyó elülső szegmentumát, a törőközegek átlátszóságát. Ezt követi a szemfenék állapotának megítélése. Három anatómiai terület – a látóideg, az erek, és az ideghártya – vizsgálata történik. 40 éves kor felett szűrő jelleggel szemnyomásmérés történik.

A vizsgálat során alkalmazott eszközök (réslámpa, egyenes szemtükör, indirekt binocularis ophthalmoscop) fényereje a szemre semmilyen káros hatással nincs.

A szemészeti konzultáció minden esetben a vizsgálat eredményének megbeszélésével, további teendő esetén azok tisztázásával zárul.

Hogyan készüljön a szemészeti vizsgálatra?

Felnőtteknél, ha cukorbeteg, akut panasza van, vagy szürkehályog ellenőrzést végzünk, akkor szemcseppes pupillatágítás történik, ebben az esetben kérjük, hogy autó nélkül, vagy kísérővel jöjjön, aki vezet.

Amennyiben szemüveget írunk a kontaktlencsét 24 órával a vizsgálat előtt nem szabad használni.

Gyermekek szemészeti vizsgálata során szükség esetén pupillatágítást végzünk szemcseppel. Ezzel a szemlencse alkalmazkodóképességét blokkoljuk a fénytörési hiba pontos meghatározása céljából, ún. cycloplegiát idézünk elő. A szemcsepp (Cicloplegicedol) a következő 24 órában homályos látást (főleg a közeli fókuszálásban, olvasáskor) és fényérzékenységet okoz. A szemészeti vizsgálat után aznap dolgozatra készülés, másnapi dolgozatírás problémát okozhat. Sport- amennyiben nem sportlövészet😊 nem ellenjavallt.

Kérjük készítsen listát a rendszeresen szedett gyógyszereiről, illetve ha készültek már korábban labor- vagy képalkotó vizsgálatok, akkor azok leleteit hozza magával. Amennyiben elérhetők papír alapon a leletek, mindenképpen hozza el olyan formában is (sajnos az EESZT-ben nem minden lelet látszik, fontos információk maradhatnak le így). Bármely szakterület által kiállított korábbi dokumentumokat hozza el, orvosa kiválasztja majd a számára érdekeseket.

Nagy segítség számunkra, ha a leletek lefűzve időrendben vannak, hiszen ebben az esetben  a dokumentáció áttekintése sokkal kevesebb időbe telik.

Szeretettel várjuk a Doktor Plusz szemészeti rendelésén a legmodernebb módszerekkel és személyre szabott ellátással az Ön és szerettei látásának megőrzéséért. Legyen szó preventív szűrésekről, specifikus szemészeti állapotokról vagy akut panaszok kezeléséről, szakorvosaink elkötelezettek amellett, hogy biztosítsák a lehető legjobb látást és életminőséget minden páciens számára.

Szakembereink

Dr. Flesch Katalin

Szemészet

Árak

Szemészeti szakvizsgálat

21.000 Ft

Szemészeti kontrollvizsgálat (3 hónapon belül)

19.000 Ft

Receptírás (kizárólag gondozott betegeink részére)

4.000 Ft